IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco и Total Energies ще строят нефтохимичен комплекс за 11 млрд. долара

Строителната работа по съоръжението, което ще се намира в Саудитска Арабия, ще започне през първото тримесечие на 2023 г.

19:05 | 15.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Контролираната от саудитското правителство Saudi Arabian Oil Company, известна още като Saudi Aramco, и френската енергийна компания TotalEnergies ще обединят усилия, за да изградят нефтохимичен комплекс на стойност 11 млрд. долара в Саудитска Арабия, съобщава Ройтерс.

Около 4 млрд. долара ще бъдат осигурени от двете компании под формата на собствен капитал – съответно 62,5% от Saudi Aramco и 37,5% от TotalEnergies.

Очаква се изграждането на комплекса да започне през първото тримесечие на 2023 г., като въвеждането на експлоатация е предвидено за 2027 г.

Проектът, наречен ‚Амирал“, интегрира съществуващата рафинерия на съвместното предприятие на двете компании в Кралството - Saudi Arabia Total Refining and Petrochemical (SATORP), което ще бъде и оператор на обекта. Рафинерията на SATORP се намира в Джубайл, на източното крайбрежие на Кралството.

Новият комплекс, заедно с прилежащите му съоръжения, ще осигурят работа за 7000 души.

Нефтохимическото съоръжение ще позволи на SATORP да преобразува отпадъчните газове и нафтата от рафинерията в продукти с по-висока добавена стойност.

Комплексът ще осигурява доставки за други нефтохимически и специализирани химически фабрики в района, привличайки допълнителни 4 млрд. долара инвестиции.

"Този проект ще укрепи допълнително дългосрочните ни отношения с TotalEnergies и ни дава възможност да покажем потенциала на авангардните технологии за преобразуването на течностите в химични продукти в услуга на кръговата икономика", заяви Амин Насер, президент и главен изпълнителен директор на Saudi Aramco, цитиран от БТА.

"Този комплекс се вписва напълно в стратегията ни за устойчив растеж в нефтохимическата промишленост благодарение на оптимизацията на синергии в рамките на основните ни платформи",  каза президентът и главен изпълнителен директор на TotalEnergies Патрик Пуяне.

Проектът, обявен официално през април 2018 г., ще създаде 7000 преки и непреки работни места на местно ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още